Viha ja pelko ovat vaarallisia kumppaneita

Tara McLees

Kolumni

Suomeakin piinaava korona-epidemia on vaikuttanut jokaisen ihmisen elämään jo parin viikon ajan. Hallituksen uudet linjaukset maanantaina saivat monet vanhemmat huokaisemaan: etäopiskelu jatkuu toukokuun puoleen väliin saakka. Joillekin tämä sopii hyvin, jotkut taas ovat entistä stressaantuneempia asiasta.

Kenenkään mielipidettä on turha vähätellä. Me ihmiset kun koemme vallitsevan tilanteen hyvin eri tavoilla. Joillekin etäopetus tuottaa harmaita hiuksia, toiset taas kaipaavat sosiaalisia ympyröitään. Joillekin eristäytyminen sopii vallan mainiosti, ja eräät taas nauttivat siitä, että ulkoilla saa edelleen mielin määrin.

Kun Uudenmaan raja laitettiin viikko sitten kiinni, aiheutti se aivan uudenlaisen mielenilmausten ryöpyn etenkin sosiaalisessa mediassa. Erilaiset meemit siitä, miten uusmaalaiset täytyy suurin piirtein lukita koteihinsa ja avaimet heittää pois, levisivät pitkin nettiä. Toki jo ennen rajan sulkemista moni mökkikuntalainen kertoi olevansa peloissaan siitä, että etelästä tuodaan koronaa tänne maakuntiin.

Varmasti pelko ei ole millään tavalla turha. Johan se nähtiin Lappiin rynnänneiden lomalaisten kohdalla. Moni ihmetteli jo tuolloin sitä, miten ihmiset voivat tahallaan riskeerata riskiryhmissä olevien terveyden saati Lapin sairaanhoitokapasiteetin.

Uudenmaan rajan sulkeminen kuitenkin aiheutti selvän piikin keskustelussa. Asiantuntijat ovat olleet huolissaan siitä, miten veljesviha valtaa Suomea, kun uusmaalaiset ja muu Suomi pannaan vastakkain. Tällaista ei olla Suomessa koettu aikoihin, omana elinaikanani ei koskaan.

Rajumpiakin tekoja kuin vain keskustelua aiheesta on jo ollut nähtävissä. Eräs ystäväni kertoi, kuinka hänen naapurinsa kertoi autoaan naarmutetun parkkipaikalla, koska siinä oli Itä-Helsingin tarra. Tämä tapahtui kyseisen naapurin mökkipaikkakunnalla. Muita autoja ei parkkipaikalla oltu naarmutettu, joten on hyvin todennäköistä, että kyseinen tarra vaikutti ilkivaltaan.

Tässä tapauksessa kyse oli vain materiasta, mutta voiko tällainen viha vielä eskaloitua? Toivottavasti ei.

Viha synnyttää liian helposti vihaa, ja kun tähän lisätään vielä pelko, on aikamoinen soppa valmiina. Tässä vallitsevassa tilanteessa olisi tarvetta nyt todelliselle terveen järjen käytölle tilanteessa kuin tilanteessa. Kaikkein vähiten tarvitaan sitä, että käännymme toisiamme vastaan.

Kaikenlainen kyttääminen ja muiden tekemisten seuraaminen on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Vielä muutama viikko sitten saatettiin naureskella sille, että naapurin hyväkuntoinen mummo kävi edelleen lenkillä korona-uhasta huolimatta. Nyt tuo mummo joutuu jatkuvan syynin ja tarkkailun alle, vaikkei ulkoilua ole edelleenkään kielletty. Onko mummo yli 70-vuotias ja jos on, niin miksi ihmeessä se ei tajua pysyä sisällä? Onko se niitä mummoja, jotka vähät välittää elääkö vai viekö korona? Mitenkähän meidän mökkinaapuri, se kun on Uudeltamaalta, pitäisikö käydä tsekkaamassa onko se ruoja tullut mökilleen?

Hedelmällisempää olisi nyt keskittyä omiin tekemisiin ja niihin toimiin, joihin voimme jokainen itse vaikuttaa. Koko epidemia-tilanne on tarpeeksi stressaavaa ilman, että naapurien ja tuttavien tekemisistä tarvitsee kenenkään ottaa lisäkierroksia.

Keskustelu