Karhut eivät kuulu ihmisten pihoihin

Karhut ovat olleet Pieksämäellä valitettavan tuttu näky monissa pihoissa iltaisin ja öisin. Yhteensä kolme karhua, eli emokarhu ja kaksi viime vuoden pentua ovat jäänet liikkumaan Karjalankylän, Pirttimäen ja Hirvipohjan alueelle. Karhut ovat mellastaneet ihmisten pihoissa, joissa ne ovat kaataneet roska-asioita sekä raahanneet roskapusseja pitkin metsiä. Alueen asukkaat ovat olleet karhupesueen tekemisistä kaikkea muuta kuin hyvillään.

Poliisi antoi maanantaina karkoitusmääräyksen, jonka perusteella karhuille saa antaa kyytiä ajamalla niitä koirilla, kovilla äänillä ja valolla sekä tarvittaessa karkoitusaseella. Kovat keinot ovat nyt tarpeen, sillä karhut eivät kuulu ihmisten pihoille ja kevyempiä keinoja ne eivät tunnu tottelevan. Vaikka maalla asuminen on jokaisen ihmisen henkilökohtainen valinta ja siellä on pakko elää luonnon ehdoilla, niin villieläinten paikka on siitä huolimatta enemmän metsän kätköissä.

Poliisi määräsi myös viime kesänä Pieksämäellä karkoitettavaksi emokarhun, jolla oli kaksi pentua. Karhu oli jäänyt pyörimään pihoihin ja kaateli jäteastioita. Kyse voi nyt olla samasta karhusta ja sen kasvaneista pennuista.

Poliisi kehottaa ihmisiä siivoamaan alueelta pois ainakin toistaiseksi lintulaudat ja kompostit sekä laittamaan roskat mahdollisuuksien mukaan lukkojen taakse, ettei mesikämmenille olisi ravintoa tyrkyllä ihmisten pihoissa.

Kommentoi