Rajoitusten lieventäminen on jo tarpeellista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivitti keskiviikkona ikääntyneille tarkoitettuja koronaohjeita. Uusissa toimintaohjeissa yli 70-vuotiaita ei enää suositella pysymään karanteenin tapaisissa olosuhteissa. Se on oikein ja samalla varmasti myös helpotus monelle yli seitsemänkymppiselle sekä heidän läheisilleen. Ohjeiden mukaan heidän luonaan saa vierailla, kunhan kättelyä, halaamista ja muuta lähikontaktia vältetään. Kasvotusten tapaamisessa on myös huolehdittava kahden metrin turvavälistä.

Kuluneet kaksi kuukautta ovat olleet varmasti pitkä aika monelle ikäihmiselle, jotka ovat noudattaneet ohjeita tunnollisesti ja parhaansa mukaan välttäneet lähikontakteja. Yhteydenpito lähiomaisiin on vähentynyt merkittävästi ja monen kohdalla kaikki sosiaalinen elämä on saattanut tyrehtyä jopa lähes kokonaan. Kaikella tällä on myös terveydellisiä vaikutuksia, joiden merkitystä ainakaan ikäihmisten henkisen jaksamisen suhteen ei sovi vähätellä.

Uudet ohjeet ovat suosituksia, eivätkä määräyksiä. Jatkossa jokaisen täytyy entistäkin tarkemmin noudattaa omaa harkintaa suositusten noudattamisessa. Vaikka esimerkiksi Pieksämäellä on koronan suhteen ollut rauhallista, niin suosituksia täytyy jatkossakin noudattaa, sillä virus on edelleen keskuudessamme. Tauti saattaa päästä leviämään hyvin nopeasti myös paikallisesti, eikä kukaan varmasti halua tartuttaa omia läheisiään ja kanssaihmisiä.

Kommentoi