Mainos: Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut

Huippulaadukkaat tekonivelleikkaukset Mikkelissä

Uusi tekonivelrobotti on ryhtynyt avustamaan leikkauksissa. Jonot ovat lyhyitä ja toipuminen aiempaa nopeampaa. Robotti ei salli inhimillisiä mittavirheitä.

Mikkelin keskussairaalan kirurgi Edvin Karvanen käyttää tekonivelleikkauksen tarkoissa kohdissa robottikäsivartta, joka ei salli kirurgin sahaavan luuta tai kudosta yhtään liikaa tai liian vähän.

Mainos | Mikkelin keskussairaalan leikkausosastolla aloitettiin elokuussa ensimmäisenä keskussairaalana robotin avustamat tekonivelleikkaukset. Suomessa harvinainen tekonivelrobotti on operoinut jo yli sadassa polven ja lonkan leikkauksessa, siis keskimäärin kahdesti arkipäivässä.

– Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita robotista. Oikeastihan se vain avustaa. Ei robotti itsestään leikkaa tai tee päätöksiä, vaan varmistaa kirurgin työn tarkkuuden millimetrien tasolle, kirurgi Edvin Karvanen tähdentää.

Karvasella on takanaan yli 4000 polven ja lonkan leikkausta. Mikkelin keskussairaala on tunnettu laadukkaista tekoniveloperaatioista, joissa uusintaleikkausten tarve on ollut ennen robottiakin alle prosentin luokkaa. Se on THL:n tilastoimana valtakunnan kärkitasoa.

Ennen leikkausta potilaan nivelestä otetaan 3D-tietokonekerroskuvaus. Sen avulla robotin ohjelmisto laskee hiuksentarkasti missä kulmissa nivelen sahaukset tehdään ja miten tekonivelen osat asennetaan. Operaatiossa robotti ei salli virheellisiä nivelpintojen muotoiluja.

– Inhimilliset mittavirheet häviävät olemattomiin. Se säästää potilaan luuta ja kudoksia, sekä varmistaa nivelen oikean asennon tarkasti. Silloin toipuminen on nopeampaa ja uusintaleikkauksen todennäköisyys hyvin pieni, tiivistää ortopedian ylilääkäri Mikko Honkanen.

Kirurgi seuraa tekonivelleikkauksen aikana potilaan nivelestä otettua tietokonekerroskuvaa ja leikkaussuunnitelmaa.

Honkasen tavoitteena on tehdä Mikkelin keskussairaalasta tekonivelleikkausten osalta uusintavapaa yksikkö:

– Infektiot ja uusintaleikkaukset ovat melkoinen riesa sille potilaalle, jonka kohdalle niitä sattuu. Pyrimme parantamaan leikkausten laatua entisestäänkin ja menemään potilasturvallisuus edellä.

Huipputeknologialla Mikkelin keskussairaalasta tehdään myös haluttu työpaikka nuorille kirurgeille, joista sairaalat kilpailevat. Tehokkuuden ja laadun myötä Essote voi myös osallistua muiden alueiden leikkausjonojen purkuun ja tarjota tekonivelleikkauksia alueen kausiasukkaille, joissa on iso kohderyhmä.

– Potilaiden kannattaa tulla meille, koska leikkauksen onnistuminen on aiempaakin varmempaa. Kannattaa kysyä omalta lääkäriltä leikkausmahdollisuutta Mikkelissä, kehottaa Honkanen.

”Siinä saa elämän takaisin”

Jukka Vasara on kokenut lonkan tekonivelleikkauksen Mikkelin keskussairaalassa kahdesti. Viime keväänä operoitiin vasen lonkka perinteisellä tavalla ja marraskuussa oikea lonkka robottiavusteisesti. Molemmissa kirurgina toimi Edvin Karvanen.

Fyysistä työtä tekevä ja liikuntaa harrastava 60-vuotias mikkeliläinen oli menettänyt lonkkien nivelpinnat ja koki monenlaisia kipuja ja vaivoja vuosien ajan. Lopulta askelluskaan ei enää onnistunut ja tie vei leikkauksiin.

– Vasemman operaatio ja toipuminen meni niin hyvin, että ajattelin robotin saavan pistää kyllä parastaan, jos meinaa oikea vielä paremmin hoitua, Vasara muistelee.

Moottoripyöräilyä harrastava Jukka Vasaran ajelut olivat loppua tuskaisiin lonkkakipuihin. Kuva Nordkappista vuodelta 2020.

Hän oli kuullut robotin tulosta eikä pelästynyt kirurgin ehdotusta robottiavusteisesta leikkauksesta oikeaan lonkkaan. Vasara yllättyi, kun robotin hellä avustus tuotti vieläkin nopeamman toipumisen.

– Se meni loistavasti. Osastolla pari yötä ilman kipuja, viiden päivän lääkekuuri, pari viikkoa kyynärsauvoilla ylös noustessa. Nyt pitäisi lähinnä muistaa olla vielä hissukseen, vaikka käveleminen tuntuu hyvältä, Vasara summaa ja jatkaa:

– Ei se ole pelkästään uusi lonkka, sain elämänlaatuni takaisin.

Lue lisää tekonivelleikkauksista.

Tekonivelleikkaus Mikkelin keskussairaalassa

• Tekonivelleikkauksen yleisin syy on lonkan tai polven nivelrikko.

• Tekonivelleikkaukseen Mikkeliin päästäksesi tarvitset lähetteen omalta lääkäriltäsi.

• Mikkeli on ensimmäinen keskussairaala, jossa on käytössä tekonivelrobotti.

• Robotti ei suorita tekonivelleikkausta, se avustaa kirurgia erityisen tarkkuuden työvaiheissa.

• Robottiavusteisen leikkauksen toipumisaika on normaalia lyhyempi ja uusintatarve marginaalinen.

• Myös polven osatekonivelleikkauksia tehdään robottiavusteisesti.

• Mikkelissä voidaan leikata myös ulkopaikkakuntalaisia, kuten kausiasukkaita.

• Valinnanvapaus mahdollistaa erikoissairaanhoidon hoitopaikan valinnan mistä tahansa Suomessa.

Leikkausaikatiedustelut: Hoidonvaraaja

Puh: 040 359 81 91 (arkisin ti klo 9-10, ke-to klo 13-14)

Mikkelin keskussairaala, Porrassalmenkatu 35-37, Mikkeli.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut

www.essote.fi